Fissler - noże
Wszystkie modele trzech nowych linii noży marki Fissler – Profession, Perfection i Passion mają kilka wspólnych elementów:
- są precyzyjnie kute w Niemczech
- mają optymalną ostrość stali chromowo-molibdenowo-wanadowej
- są bardzo wygodne do trzymania ze względu na ergonomiczny kształt uchwytu
- ze względu na swój charakterystyczny design są tak ostre, na jakie wyglądają
Noże te spełniają wszystkie cechy charakteryzujące dobre noże. A czym się charakteryzują wyjaśniamy poniżej.
Jakość wykonania
Przejście pomiędzy trzonkiem noża a jego ostrzem powinno być płynne, bez żadnych przerw i zagłębień. Części noża muszą być równe. Jest to szczególnie ważne z punktu widzenia higieny, w przeciwnym wypadku w zagłębieniach noża będą gromadziły się bakterie.
Odporność na stępienie
Odporność nożna na stępianie determinuje jak długo nóż będzie dobry do użytku. Cecha ta to wynik wysokiej jakości stali, użytej do produkcji noża, umiejętnie stosowanej obróbki cieplnej oraz prawidłowego wykończenia krawędzi tnącej.
Odporność na korozję
Ta cecha idzie nierozerwalnie w parze z odpornością na stępianie się noża. Jest ona także wypadkową, jakości stali nierdzewnej, utwardzania oraz obróbki powierzchni. Drobno i gładko naostrzona powierzchnia sprawia, że nóż jest odporny na korozję i może się oprzeć niekorzystnym wpływom środowiska.
Bezpieczeństwo
To czy nóż jest bezpieczny w stosowaniu jest określone przez dwa czynniki. Przede wszystkim musi on być pewny w uchwycie tak, aby dłoń nie ześliznęła się na ostrze. Musi on być także w odpowiedni sposób naostrzony, aby podczas cięcia wykorzystywana była minimalna siła gwarantująca bezpieczne użytkowanie.
Ergonomiczny uchwyt
Rękojeść noża powinna w naturalny sposób pasować do dłoni umożliwiając łatwą pracę bez uczucia zmęczenia przez długi okres czas. Ergonomiczne ukształtowanie uchwytu zwiększa także bezpieczeństwo.
Równowaga
Dobry nóż nie powinien być cięższy na żadnym z jego końców. Jego waga musi być zbilansowana pomiędzy rękojeścią i ostrzem. Właściwa równowaga ułatwia bezpieczne użytkowanie noża i sprawia, że praca z nim staje się przyjemniejsza.