Kyocera
Kyocera Corporation jest jedną z pierwszych firm, która wprowadziła na rynek noże ceramiczne. Obecnie należy do największych i najlepszych producentów tego typu narzędzi na świecie. Od 1984 roku ta legendarna już japońska korporacja opracowuje własne, zaawansowane materiały ceramiczne. Wytwarzane są one na bazie dwutlenku cyrkonu (ZrO2) oraz węglika cyrkonu (ZrC) o wysokim stopniu gęstości i czystości.
W rezultacie narzędzia ceramiczne Kyocery są odporne na zużycie, nie korodują i nie ulegają niszczeniu pod wpływem działania kwasów czy zasad, a ich wyjątkowo gładka powierzchnia nie przepuszcza zarazków, olejów ani soli. Bardzo ważną informacją jest fakt, iż noże ceramiczne są obojętne chemicznie i nie wydzielają jonów metali, więc nie zmieniają smaku ani koloru produktów – krojone nimi warzywa czy owoce nie brązowieją i nie grozi im metaliczny posmak. Ultralekkie ceramiczne klingi zachowują niewiarygodną ostrość o wiele dłużej niż ich metalowe odpowiedniki, a także nigdy nie rdzewieją.
Ponieważ szlachetna ceramika Kyocery jest niezwykle twarda (ustępuje pod względem twardości jedynie diamentowi), wykonane z niej noże są nieprzeciętnie wytrzymałe i cieszą się znakomitą opinią jako zdrowa alternatywa dla tradycyjnych stalowych narzędzi.













