Tojiro - Nóż do pieczywa 24 cm
- Świeże pieczywo, chociaż pachnące i apetycznie chrupiące, to jednak zwykle przysparza nam problemów w trakcie krojenia. Rozwiązaniem jest ten japoński nóż. Należy do serii zwanej po japońsku Senko czyli błyskawica, co dobrze oddaje jego charakter. Ostrze
Świeże pieczywo, chociaż pachnące i apetycznie chrupiące, to jednak zwykle przysparza nam problemów w trakcie krojenia. Rozwiązaniem jest ten japoński nóż. Należy do serii zwanej po japońsku Senko czyli błyskawica, co dobrze oddaje jego charakter. Ostrze zostało wykonane aż z 63 warstw stali damasceńskiej w procesie, który polega na okuwaniu naprzemiennie ekstremalnie twardego rdzenia wysoko i niskowęglową stalą nierdzewną, co daje w efekcie damasceński wzór. Długie 24 cm ostrze wyposażone jest w specjalne ząbki. Są one na tyle ostre, iż można kroić pieczywo bez nadmiernego przyciskania do blatu. Dzięki czemu nie zgniatamy zawartości. Ostra krawędź pozwoli uzyskać równe kromki przy zachowaniu idealnego kształtu bagietki, chleba czy bułeczki. Wyprofilowana klasyczna rączka wykonana z wzmocnionego laminatu Micarta zapewnia wygodę i precyzję działania pozwalają na pewny chwyt nawet przy opornych produktach spożywczych. Rączka jest odporna na ścieranie i nie kurczy się pod wpływem wilgoci.
Tojiro należy do czołówki światowych producentów noży, a produkty tej firmy śmiało można nazwać "kryształem japońskiej technologii". Koncepcja i wykonanie rozwijało się latami wraz ze sztuka kulinarną by obecnie zaoferować noże najwyższej jakości. Tojiro opracowuje własną technologię skuwania stali i tworzenia niewiarygodnych ostrzy, łatwych przy tym w konserwacji. Produkty doskonale sprawdzą się w profesjonalnych jak i domowych kuchniach zaspokajając potrzeby nawet najbardziej wymagających kucharzy.