Tojiro - Nóż Szefa kuchni 21 cm
- Nóż szefa kuchni posiadający 21 cm ostrze to najbardziej uniwersalne narzędzie kuchenne. Należy do serii zwanej po japońsku Senko czyli błyskawica, co dobrze oddaje jego charakter. Ostrze zostało wykonane aż z 63 warstw stali damasceńskiej w procesie
Nóż szefa kuchni posiadający 21 cm ostrze to najbardziej uniwersalne narzędzie kuchenne. Należy do serii zwanej po japońsku Senko czyli błyskawica, co dobrze oddaje jego charakter. Ostrze zostało wykonane aż z 63 warstw stali damasceńskiej w procesie, który polega na okuwaniu naprzemiennie ekstremalnie twardego rdzenia wysoko i niskowęglową stalą nierdzewną, co daje w efekcie damasceński wzór. Przeznaczony do niemal każdej czynności związanej z przygotowywanie posiłków. Doskonale przyda się do krojenia, siekania, szatkowania, plastrowania. Poradzi sobie z mięsem, rybami, a jego średniej długości ostrze pozwala kroić większe płaszczyzny. Cienkie i ostro zakończone ostrze pozwoli na precyzyjne ruchy, zaś produkty będą miały równe krawędzie. Wyprofilowana klasyczna rączka wykonana z wzmocnionego laminatu Micarta zapewnia wygodę i precyzję działania pozwalają na pewny chwyt nawet przy opornych produktach spożywczych. Rączka jest odporna na ścieranie i nie kurczy się pod wpływem wilgoci.
Tojiro należy do czołówki światowych producentów noży, a produkty tej firmy śmiało można nazwać "kryształem japońskiej technologii". Koncepcja i wykonanie rozwijało się latami wraz ze sztuka kulinarną by obecnie zaoferować noże najwyższej jakości. Tojiro opracowuje własną technologię skuwania stali i tworzenia niewiarygodnych ostrzy, łatwych przy tym w konserwacji. Produkty doskonale sprawdzą się w profesjonalnych jak i domowych kuchniach zaspokajając potrzeby nawet najbardziej wymagających kucharzy.