Tojiro - Nóż Yanagi-sashimi 30 cm praworęczny
- Doskonały nóż dla wszystkich miłośników sushi i innych specjałów z surowych produktów. Ma bardzo długie ostrze w kształcie liścia wierzby stąd też zapewne nazwa - Yanagi to inaczej "wierzbowe ostrze". Produkt wywodzi się zachodniej Japonii i został
Doskonały nóż dla wszystkich miłośników sushi i innych specjałów z surowych produktów. Ma bardzo długie ostrze w kształcie liścia wierzby stąd też zapewne nazwa - Yanagi to inaczej "wierzbowe ostrze". Produkt wywodzi się zachodniej Japonii i został zaprojektowany nieco inaczej niż noże, do których przywykliśmy. Ten produkt ma ostrze, którym należy ciąć tylko w jednym kierunku - do siebie (technika "hiki kiri"). Doskonale nadaję się do pracy ze świeżymi rybami, do porcjowania i filetowania. Jednostronny szlif gwarantuje precyzje działania oraz ułatwia ewentualne ostrzenie. Nóż przeznaczony jest dla osób praworęcznych. Tradycyjna rączka w stylu japońskim zapewnia wygodę i precyzję działania pozwalają na pewny chwyt nawet przy opornych produktach spożywczych. Ostrze zostało wykonane z trzywarstwowej stali nierdzewnej, zaś rękojeść z drewna dębowego wzmocniona pierścieniem z bawolego rogu.
Tojiro należy do czołówki światowych producentów noży, a produkty tej firmy śmiało można nazwać "kryształem japońskiej technologii". Koncepcja i wykonanie rozwijało się latami wraz ze sztuka kulinarną by obecnie zaoferować noże najwyższej jakości. Tojiro opracowuje własną technologię skuwania stali i tworzenia niewiarygodnych ostrzy, łatwych przy tym w konserwacji. Produkty doskonale sprawdzą się w profesjonalnych jak i domowych kuchniach zaspokajając potrzeby nawet najbardziej wymagających kucharzy.